Bij schuim matrassen kan je nog een onderscheid maken tussen traagschuim en koudschuim. Welke voor jou de beste is, hangt af van de manier waarop je slaapt.

Traagschuimmatras

De traagschuimmatras bestaat uit een matras met een traag geheugen. Dit wil zeggen dat het schuim probeert om niet direct naar de oorspronkelijke vorm terug te keren bij belasting. Bij deze matras vermindert de druk op het lichaam.

Klassieke schuimsoorten zoals koudschuim, maar ook pocketvering en binnenvering proberen tijdens het slaapproces hun oorspronkelijke vorm terug aan te nemen. Dit zorgt voor tegendruk, wat eigenlijk vermeden zou moeten worden.

Temperatuurgevoeligheid

Een belangrijk kenmerk van de traagschuimmatras is de temperatuurgevoeligheid. Een goed traagschuim heeft een smeltpunt dat net boven de uitwendige lichaamstemperatuur ligt. Het schuim wordt hierdoor soepel en neemt de vorm van je lichaam aan. Je creeërt zelf een perfect passende mal waar je in ligt.

Het grote voordeel van zo’n matras is dat je natuurlijke lichaamshouding correct wordt ondersteund en dat drukpunten worden vermindert. Je bloedvaten en zenuwbanen worden niet afgekneld met als gevolg dat je nauwelijks beweegt tijdens je slaap. Je slaapt hierdoor dieper en rustiger.

Koudschuimmatras

De koudschuimmatras staat vooral bekend om zijn hoge veerkracht. Hierdoor biedt koudschuim een uitstekende ondersteuning. Een hoog ligcomfort staat garant voor deze matrassen.

Koudschuim matrassen hebben daarnaast een hoge conformiteit. Dit betekent dat het zich gemakkelijk aanpast naar de vormen van je lichaam. Hierdoor kunnen spieren en pezen ontspannen en is de bloedcirculatie optimaal.

Dankzij de opengewerkte celstructuur van het koudschuim heeft de matras een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie.

Naast de hoge veerkracht is de elasticiteit van het materiaal zeer belangrijk. Zo kan deze matras gemakkelijk gecombineerd worden met een verstelbare lattenbodem.