Groen in je interieur

Groen in huis: zo fleur je jouw interieur op

Uniek woongeluk sinds 1958

Planten en bloemen brengen leven met zich mee. Ook in je interieur! Werk je met sobere kleuren in je woonruimtes? Dan staat een streepje groen zeker niet verkeerd. En zelfs in kleurrijke interieurs fleurt het de boel op. Instant happiness? Ja! Maar je zet niet zomaar een plant in huis … We zetten enkele aandachtspunten in de kijker.

Sinds kort kan je in het weekend opnieuw genieten van Plantbar Gruun in de toonzaal van Keldermans Wonen. Annelies Strauwen – zus van! – laat er haar passie voor planten en plantaardige versnaperingen volop bloeien. “Als je een plant goed verzorgt, gaat hij in alle seizoenen jarenlang mee. Het is een kwestie van de juiste plant op de juiste plek in huis. En een goed gedoseerde portie aandacht.”

Lichtgevoelige groentjes

Biologieles voor beginners: een plant doet aan fotosynthese. En heeft dus de juiste dosis licht nodig. Een oerwoudplant zet je niet zomaar aan een zuidgericht raam als je hoopt op een lange levensduur. “Heb je eerder weinig licht in huis? Dan doen bepaalde types van de monstera het best goed”, vertelt Annelies. “Inspiratie voor de woonkamer doe je ook op bij de familie van de calathea en de binnenvariant van de begonia’s. Ze vragen soms wat meer werk, maar zijn eigenlijk heel dankbaar in je interieur.”

Plantaardige noden invullen

Wanneer je van plan bent om je interieur op te fleuren met planten vertrek je best niet vanuit ‘dit is een mooie plant voor op dat ene tafeltje in de living’. Bij een plant stel je de noden van het groen voorop. In welke ruimte zit je? Hoeveel licht schijnt hier (in)direct naar binnen? En nog belangrijker: hoeveel tijd heb je om de planten te verzorgen? Annelies: “Een sanseveria heeft bijvoorbeeld nog steeds het imago van een ‘seniorenplantje’, maar je hebt zóveel variëteiten en ze zijn makkelijk in onderhoud. Met de juiste pot of compositie maak je er de ster van je interieur van. Alleen door zowel de noden als de esthetische kant van de zaak te belichten, creëer je meerwaarde in huis.”

Plantentips voor je interieur

Als je dan toch kiest voor een stukje groen in huis met wat werk aan, let dan zeker op deze vier punten.

  1. Plant in een pot met gaten aan de onderkant. Zo kan het water makkelijk weglopen. Een monstera rechtstreeks planten in een van je sierpotten? Slecht idee!
  2. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Een plantje in de badkamer is mooi, maar de vochtigheid in die ruimte verschilt enorm van andere plekken in huis. Verschillende soorten varens doen het hier goed.
  3. Kijk naar je plant. En niet alleen om ze te bewonderen. Vaak zie je al aan een plant wat ze nodig heeft. Bij dorre symptomen geef je best wat meer water en plaats je ze buiten het directe zonlicht.
  4. Verpot wanneer nodig. Wees niet bang om de wortels van je plant na te kijken. Verpotten en van verse grond voorzien doen soms wonderen.

Plantaardig interieuradvies op maat nodig? Vergezeld van een koffie en stukje taart? Plantbar Gruun is elke zaterdag- en zondagnamiddag tussen 13.30 en 18 uur geopend in de toonzaal van Keldermans Wonen. Kom kijken!

Klasse-vol van woongeluk? Ontdek onze blog

Laat je inspireren

KonKrete projecten in de Kijker

Een partner die je ontzorgt van A tot Z

‘K ben bij Keldermans Wonen op zoek naar…

Kompleet op maat van mijn leven

Knap en Komfortabel wonen

Onze Klanten aan het woord

Niet opdringerig en als je vragen hebt nemen ze de tijd je te helpen. Mooie combinaties mogelijk. Ik shop niet graag en toch was het een aangename ervaring.

Zeer mooie inrichting en meubilair. Supervriendelijk personeel. Ook super dienst na verkoop. Goed toegankelijk voor mindervaliden. Een aanrader.

Klaar om van start te gaan?

Keldermans wonen staat voor je klaar